Bedrijvengids duurzaam

Alles over boekhouden voor duurzame bedrijven

Geplaatst op

Als je ondernemer bent dan besteed je het liefst al je tijd aan waar je goed in bent en waar je geld mee verdient. Boekhouden is geen hobby van de meeste ondernemers maar het moet toch gebeuren. Hoe zorg je dat je er zo weinig mogelijk tijd aan kwijt bent? We gaan je er alles over vertellen in dit artikel.

Zelf je boekhouding doen als ondernemer

Je kunt als ondernemer prima zelf je boekhouding doen. Dat bespaart je geld want je hoeft geen boekhouder of accountant te betalen. Je wilt er echter uiteraard niet te veel tijd aan kwijt zijn. Hoe doe je dat? De beste manier is om een goed en eenvoudig boekhoudprogramma aan te schaffen. Als je net met je bedrijf begonnen bent is alles nog redelijk te overzien, maar op een gegeven moment zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Een goed boekhoudprogramma is dan in feite onontbeerlijk. 

Boekhoudprogramma’s

Er zijn twee soorten boekhoudprogramma’s; online en offline boekhoudprogramma’s. Als je offline je boekhouding doet, bijvoorbeeld in Excel of via een offline boekhoudprogramma, kun je eenvoudig zelf al je administratie bijhouden. Een groot voordeel zijn de lage kosten. Er zijn veel kant-en-klare spreadsheets die je kunnen helpen. De nadelen zijn dat je gemakkelijk zelf een foutje maakt en dat je geen hulp hebt als je er niet uitkomt. 

Online boekhoudprogramma’s worden momenteel steeds populairder. Je werkt dan in principe in een ‘cloud’ waar ook je boekhouder mee kan kijken. Deze programma’s zijn duurder dan offline programma’s maar je hebt dan direct hulp als je ergens niet uitkomt, en voor de kwartaalcijfers en de jaarrekening kan je boekhouder zo alle gegevens uit de cloud halen. Veel ondernemers houden wel zelf alle cijfers bij maar laten bijvoorbeeld de btw-aangifte wel door een boekhouder doen. Dat is heel eenvoudig bij een online boekhoudprogramma.

De belastingdienst

Zoals al eerder aangehaald moet je zorgen dat je elk kwartaal op tijd en correct de btw-aangifte verzorgt. Daarnaast moet er elk jaar een jaarrekening gemaakt worden. De belastingdienst wil ook graag dat dit goed gebeurt en heeft daarom veel tips en adviezen op hun website staan. Het is een goed idee om die door te lezen voor je besluit op welke manier jij je boekhouding gaat doen.

Tot slot

Zoals blijkt uit dit artikel hebben offline en online boekhoudprogramma’s allebei voordelen. Bepaal zelf wat je wilt doen en als je beide opties niet ziet zitten dan kun je uiteraard altijd nog je boekhouding uitbesteden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen om ecologisch te ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvengidsduurzaam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden