Bedrijvengids duurzaam

De duurzaamheid van repareren

Geplaatst op

Alles gaat wel eens een keer stuk. Dit is vrijwel onvermijdelijk, en is ook iets waar je vooruit moet plannen. Sommige mensen hebben al snel het idee om vervangend materiaal te kopen. In dit blog laat ik zien hoe dit eigenlijk ontzettend vervuilend is, en waarom repareren zo duurzaam is.

Waarom vervangen zo vervuilend is

Je denkt misschien al snel dat een kapot apparaat vervangen veel makkelijker is dan hem helemaal laten repareren. Er hoeft immers geen vakman bij te komen, geen dure onderdelen worden besteld, en je krijgt er meteen een gloednieuw apparaat voor in de plaats. Het feit is echter wel dat het ontzettend vervuilend is om steeds maar een nieuw apparaat te kopen. Allereerst wordt er veel CO2 verbruikt bij het maken van een heel apparaat. Ook moeten alle onderdelen waar het apparaat uit bestaat, allemaal apart gemaakt worden en geleverd. Dit brengt allemaal extra vervuiling met zich mee, wat dus ontzettend zonde is.

Wat maakt repareren dan zo duurzaam?

De voornaamste reden dat repareren zo duurzaam is, is dat het eigenlijk een veel lichter alternatief is op het gehele apparaat vervangen. In plaats van dat je een heel apparaat vervangt, vervang je alleen de individuele onderdelen die niet meer werken. Elk onderdeel heeft nog wel een vervuilende impact, maar het is veel minder dat het hele apparaat bij mekaar. Een reparateur inhuren voegt zelf ook niet veel toe aan vervuiling, dus dat is nog een extra punt voor het repareren. Ook betekend repareren dat het apparaat zelf langer meegaat, wat betekend dat je meer waarde haalt uit wat je al hebt.

Wie kunnen er voor mij repareren?

Er zijn voor bijna alle soorten apparaten wel reparateurs. Het is dan ook belangrijk om de juiste uit te kiezen voor jouw probleem en situatie. Vaak hebben de bedrijven die het apparaat leveren zelf een reparatie service, die meestal prima werk levert met het repareren. In andere gevallen kan het juist verstandig zijn om een onafhankelijke reparateur te vinden. Bij roterend materiaal kan het bijvoorbeeld verstandig zijn om de rotating monteur in te schakelen. Op deze manier kan jij dus een stuk duurzamer omgaan met je apparatuur, en kan jij de klimaatimpact verminderen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen om ecologisch te ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvengidsduurzaam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden