Bedrijvengids duurzaam

Een groen energielabel is de toekomst

Geplaatst op

Als er wordt gekeken naar duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen dan houdt een bedrijf rekening met de effecten van het bedrijf op het milieu. Het bewust een keuze maken van de balans tussen People, Planet en Profit levert het bedrijf ook betere resultaten op voor zowel de samenleving als het bedrijf. Om dit te bewerkstelligen moeten bestaande kantoren minimaal over een energielabel C beschikken. In het jaar 2050 moet het niveau op energieneutraal liggen voor alle bedrijfspanden.

Groen energielabel is de standaard

Een energielabel voor een bedrijfspand geeft een indicatie van het energieverbruik en de mate waarin er energiebesparende maatregelen worden genomen in een pand. In de komende jaren wordt het gebruik van een energielabel verder aangescherpt. Op deze manier wil de overheid ervoor zorgen dat bedrijven minder energie gaan gebruiken en zich meer bezighouden met de effecten van hun bedrijfsvoering op het milieu. Bedrijfspanden die een energielabel D, E, F of G hebben zullen in 2023 niet meer mogen worden gebruikt. De ING bank heeft tevens ook aangegeven dat zij alleen bedrijfspanden gaan financieren die een groen label hebben of een verduurzamingsplan. Er is dus nog veel te doen voor bedrijfspanden die nog niet voldoen aan de norm van een groener energielabel.

Een verplicht energielabel

Sinds 2015 wordt er door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland flink gecontroleerd op de aanwezigheid van energielabels bij het verhuren, verkopen of opleveren van een bedrijfspand. Als er geen energielabel aanwezig is kan er een boete worden uitgegeven. Een verplicht energielabel geldt voor panden met een grootte van meer dan 50 vierkante meter. Hier vallen bijvoorbeeld kantoorpanden, winkelpanden, supermarkten en ziekenhuizen onder. Eigenaren van een bedrijfspand moeten een gekwalificeerde deskundige inschakelen om het pand te inspecteren en een energielabel te verkrijgen. Een energieprestatieadvies wordt na de inspectie opgesteld door een gecertificeerde energieadviseur.

Een duurzame samenleving

Met het oog op een schoner milieu zal bedrijvend Nederland te maken krijgen met de strengere wetgeving. Milieubesparende maatregelen zijn minder ingewikkeld dan dat het lijkt. Een bedrijfspand kan ik veel gevallen al met enkele eenvoudige maatregelen een energielabel C verkrijgen. Een erkende energieadviseur kan u informeren over welke maatregelen er kunnen worden genomen. Een bedrijfsstrategie gericht op duurzaam ondernemen en energiebesparing zal steeds meer de voorkeur hebben vanuit de samenleving. Bedrijven die het hier niet zo nauw mee nemen, zullen dan ook steeds minder worden getolereerd.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen om ecologisch te ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvengidsduurzaam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden