Bedrijvengids duurzaam

Voor en nadelen van een airco of een CV installatie voor duurzame bedrijven

Geplaatst op

Als duurzame bedrijven willen we vaak de meest energiezuinige en milieuvriendelijke oplossingen kiezen voor onze kantoren en werkplekken. Maar wat is nu beter: een airco of een CV (centrale verwarming) installatie? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van beide opties.

Voordelen van airco:

 • Koeling op maat: Met een airco kun je de temperatuur in een ruimte precies instellen op het gewenste niveau. Dit kan handig zijn als sommige medewerkers het warmer of kouder willen hebben dan anderen.
 • Eenvoudig te installeren: Airco’s zijn relatief eenvoudig te installeren en vereisen geen grote aanpassingen aan het gebouw.
 • Compact: Airco’s zijn vaak compact en kunnen gemakkelijk op een muur of plafond worden gemonteerd, wat betekent dat ze weinig ruimte in beslag nemen.

Nadelen van airco:

 • Hoge energiekosten: Airco’s kunnen een behoorlijke hoeveelheid energie verbruiken, wat niet altijd milieuvriendelijk is.
 • Slecht voor het milieu: Sommige airco’s gebruiken koelmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu, dus het is belangrijk om een airco te kiezen met een laag GWP (global warming potential).
 • Lage luchtvochtigheid: Airco’s kunnen de luchtvochtigheid in een ruimte verlagen, wat kan leiden tot droge lucht en irritatie aan de luchtwegen.

Voordelen van CV:

 • Lage energiekosten: CV installaties zijn over het algemeen energiezuiniger dan airco’s, omdat ze gebruik maken van de bestaande warmte in het gebouw om de ruimte te verwarmen.
 • Hogere luchtvochtigheid: CV installaties kunnen helpen om de luchtvochtigheid in een ruimte op een gezonde niveau te houden.
 • Duurzamer: CV installaties kunnen duurzamer zijn dan airco’s, omdat ze gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonlicht of aardwarmte.

Nadelen van CV:

 • Moeilijker te installeren: CV installaties kunnen moeilijker te installeren zijn dan airco’s, omdat ze grotere aanpassingen aan het gebouw vereisen.
 • Minder flexibel: Met een CV installatie kun je niet zo gemakkelijk de temperatuur in een ruimte aanpassen als met een air

Conclusie, wat is de beste keuze? CV of Airco?

Uit het artikel blijkt dat er zowel voor- als nadelen zijn aan het gebruik van een airco of een CV installatie voor duurzame bedrijven. Airco’s zijn eenvoudig te installeren en kunnen de temperatuur in een ruimte op maat instellen, maar ze kunnen een hoge hoeveelheid energie verbruiken en de luchtvochtigheid in een ruimte verlagen. CV installaties, aan de andere kant, zijn over het algemeen energiezuiniger en kunnen helpen om de luchtvochtigheid op een gezonde niveau te houden, maar ze zijn moeilijker te installeren en minder flexibel in het aanpassen van de temperatuur.

Wat de beste optie is, hangt af van de specifieke behoeften van het bedrijf. Duurzame bedrijven zouden moeten overwegen wat voor hen het belangrijkste is: energiezuinigheid, flexibiliteit, luchtvochtigheid of eenvoudige installatie. Als het bedrijf bijvoorbeeld een gebouw heeft met veel ramen en dakkoepels die de zonnestralen optimaal benutten, kan een CV installatie een duurzamere keuze zijn. Het is dus aan de duurzame bedrijven om zelf te bepalen wat het beste in hun meerjarenplan past.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen om ecologisch te ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvengidsduurzaam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden