Bedrijvengids duurzaam

Wanneer is een brandwacht verplicht?

Geplaatst op

In bepaalde situaties is het raadzaam om ervoor te zorgen dat een brandwacht stand-by staat en bij potentieel gevaarlijke omstandigheden of een verminderde veiligheid is het zelfs verplicht om een brandwacht paraat te hebben. In dit artikel behandelen we de situaties waarbij een brandwacht vereist is, bijvoorbeeld bij evenementen en in de bouw.

Back-up

Je moet een storingsplan opstellen waarin je onder andere voor een back-up van de brandbeveiligingssystemen zorgt. Dit geldt voor systemen die binnen 24 uur mogelijk meer dan 10 uur buiten gebruik zijn. Een mogelijke back-up is een brandwacht voor wanneer de brandmeldinstallatie uitvalt.

Evenementen

Als organisator van evenementen ben je verplicht om ervoor te zorgen dat er brandweerpersoneel stand-by staat. Dit geldt zowel voor buiten- als binnen-evenementen, zoals festivals en beurzen.

Bij het gebruik van geluidsinstallaties en pyrotechnische apparatuur die kunnen leiden tot onveilige situaties worden ook brandwachters vereist die snel ter plaatse kunnen zijn.

Bouw

In de bouw wordt voorgeschreven dat er een veiligheidsplan opgesteld moet worden indien er gebruik wordt gemaakt van vuilnisbakken en containers. Onderdeel van dit veiligheidsplan is een brandwacht.

Daarnaast zijn voorzorgsmaatregelen bij specifieke soorten sloop- en montagewerkzaamheden ook vereist, zoals bij snijd-, las- en soldeerwerkzaamheden rondom tribunes, tenten en luchtondersteunende constructies.

Opslagruimtes

In opslagruimtes met een sprinkler- of ander brandbeveiligingssysteem is een brandwacht verplicht voor wanneer de systemen mogelijk buiten bedrijf raken. Mocht er dan een brand ontstaan kan de brandwacht de onveilige situatie onschadelijk maken.

Wat doet de brandwacht?

Hieronder hebben we een lijst opgesomd met verantwoordelijkheden en werkzaamheden van de brandwacht:

  • Opleiding gevolgd op het gebied van brandbeveiliging
  • Uitgerust en omgaan met met brandblussers of blusapparatuur
  • Meldingsmogelijkheden voor hulpdiensten en brandweer
  • Patrouilleren in een bepaald gebied
  • Detecteren en documenteren van een brand
  • Controleren of brandbeveiligingssystemen naar behoren functioneren
  • Controleren of nooduitgangen bereikbaar zijn en goed functioneren
  • Brandbare materialen verwijderen indien mogelijk
  • De omgeving brandveilig houden
  • Bevoegdheid om het werk te stoppen als het onveilig is

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je allemaal kunt doen om ecologisch te ondernemen.

Contactgegevens

Via info @ bedrijvengidsduurzaam.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden